De geschiedenis van kerst

Kerst is van oorsprong een christelijk feest waarin christenen de geboorte van Jezus Christus gedenken en vieren. Tegenwoordig staat de christelijke oorsprong op de achtergrond en staan de thema's gezelligheid en verdraagzaamheid meer centraal.

De geboorte van Christus

Het christelijke kerstverhaal gaat als volgt. Jozef en Maria waren op reis naar Betlehem. Eenmaal daar aangekomen was er geen plaats voor hen meer in de herberg en moesten ze genoegen nemen met een stal. Maria was hoogzwanger en beviel in de stal van een zoon, Jezus Christus. Omdat ze geen wieg hadden werd hij in een kribbe, een voerbak voor de dieren, gelegd. Ondertussen verschenen er engelen aan een groep herders. Ze vertelden de herders dat Jezus was geboren en dat ze hem konden vinden in een stal, gelegen in een kribbe. De herders gingen op zoek en vonden zoals hen gezegd was het kindje Jezus in een kribbe.
Tegelijk hadden een aantal wijzen/sterrenkundigen uit het oosten een nieuwe ster aan de hemel zien staan en ze reisden die ster achterna. De ster wees hen uiteindelijk de weg naar Jozef, Maria en Jezus Christus.
De katholieken houden elk jaar met kerst een mis en zo ontstond de naam Kerstmis.

Kerst gebruiken

Al eeuwen wordt kerst gevierd op 25 december. Ondertussen is kerst een mix van christelijke tradities en oude Germaanse gebruiken. Zo valt kerst in dezelfde periode van het midwinterfeest wat gevierd werd om het licht weer te begroeten (vanaf die tijd wordt het elke dag weer langer licht). Zo hebben veel tradities van kerst, zoals het ontsteken van kaarsen, met licht te maken. Ook de kerstboom is een soort vruchtbaarheidssymbool, een groene boom midden in de barre winter. De kerstballen in de kerstboom werden opgehangen om heksen en geesten af te schrikken. Van de vervormde weerspiegeling in de kerstbal zouden ze zo schrikken dat ze weg zouden gaan. Eten en gezellig samen zijn heeft altijd centraal gestaan. Vroeger hadden met name de rijken de mogelijkheid om een uitgebreid kerstmaal te gebruiken met heel de familie. Om de bedienden kans te geven ook een gezellig samenzijn met familie te hebben, kregen die de dag erna vrijaf. Zo ontstond de tweede kerstdag. Ze kregen de restjes mee van het feestmaal van de rijken en konden zo hun eigen kerstdiner beginnen. Deze restjes zijn later ingeruild voor een kerstpakket.

De Kerstman

De Kerstman vindt zijn oorsprong in Sinterklaas. Meegenomen door emigranten werd Sinterklaas in Amerika Santa Claus. De Kerstman en Sinterklaas lijken erg op elkaar, rode kleding en een witte baard. Coca Cola gebruikte de Kerstman in haar reclame en zo werd de Kerstman wereldberoemd. In zijn arrenslee met rendieren vliegt de Kerstman door de lucht en bezorgt hij iedereen cadeautjes.

Tegenwoordig is het kerstfeest een wereldwijd feest waarin iedereen op een gezellige manier mensen met elkaar de kerstdagen doorbrengen.

Kerstdiner tips Bij het kerstfeest hoort ook een echt kerstdiner. Vaak is het lastig om te bedenken wat je wilt maken voor het kerstdiner en om je daar wat bij te helpen h... Lees verder Kerstboom Tegenwoordig kun je je een Nederlandse kerst zonder kerstboomkunst nauwelijks voorstellen. Gelukkig kun je in het h... Lees verder Kerstspel Hieronder staan spellen die je met kerst kunt spelen.  Auteur: Maarten Stevens Onbeperkt aantal rollen. De kerstca... Lees verder De Kerstman Alle Nederlandse kinderen kennen de Kerstman als een goedlachse, oudere heer, die met kerstcadeaus komt, zwarte la... Lees verder