Kerstboom

Kerstboom

Tegenwoordig kun je je een Nederlandse kerst zonder kerstboomkunst nauwelijks voorstellen. Gelukkig kun je in het hele land altijd wel ergens een mooie en voordelige kerstboom kopen. Het idee van een kerstboom in huis komt uit Duitsland, waar men al jarenlang geniet van de traditie om met de kerst een kerstboom in de woonkamer te zetten.

Koop een kerstboom voor de kerst

De meest bekende kerstbomen voor in de woonkamer zijn sparren. Zij zijn als het ware het symbool van de kerstboom. Je kunt ook nordmannsparren gebruiken als kerstbomen. Hun naalden zijn zachter en platter, en de boom houdt de naaldjes langer vast. Als je een bijzondere kerstboom wilt hebben, moet je een blauwspar kiezen. Zij hebben blauwgroene en zilverkleurige naalden en worden vaak als kersttakkenversiering gebruikt in winkeletalages. Tot slot kun je ook een Servische spar als kerstbomen gebruiken. Deze houden hun naalden vast, zijn minder breed dan andere kerstbomen en worden vaak gebruikt in potten, waarin ze met kluit en al worden geplaatst.

Nordmann-spar

De Nordmann-spar, Kaukasische of Krimspar (Abies nordmanniana) is in 1838 door Alexander von Nordmann (Duits botanicus (1803-1866)) in West-Europa geïntroduceerd en wordt meer en meer als kerstboom gebruikt, doordat de naalden minder snel uitvallen dan die van de traditionele kerstboom de fijnspar Picea abies. De boom kan 60 meter hoog en twee meter in stamomtrek worden, en is kegel- tot zuilvormig.

Fijnspar

Spar (Picea) is een geslacht van naaldbomen, dat belangrijk bijdraagt aan de bossen op het Noordelijk Halfrond. Verschillende soorten van het geslacht Spar staan niet alleen in het bos, maar worden ook gekweekt voor de sier. Voor sierdoeleinden zijn er kweekvormen met alle mogelijke vormen zoals bol, piramide, dwerg en treur. De fijnspar kan 40 m hoog worden en 100-150 jaar oud.

Dennenfamilie

De dennenfamilie (Pinaceae) is een belangrijke familie van coniferen van meer dan 200 soorten. Ze vormen bossen op het Noordelijk Halfrond. Deze kunnen zeer uitgestrekt zijn in de koele noordelijke streken, meer zuidelijk zijn ze beperkt tot de bergstreken. Tot de familie behoren niet alleen de den, maar ook bijvoorbeeld de zilverspar, lariks en ceder.

Terug naar overzicht
Kerstboom Tegenwoordig kun je je een Nederlandse kerst zonder kerstboomkunst nauwelijks voorstellen. Gelukkig kun je in het h... Lees verder Kerstdiner tips Bij het kerstfeest hoort ook een echt kerstdiner. Vaak is het lastig om te bedenken wat je wilt maken voor het kerstdiner en om je daar wat bij te helpen h... Lees verder Kerstspel Hieronder staan spellen die je met kerst kunt spelen.  Auteur: Maarten Stevens Onbeperkt aantal rollen. De kerstca... Lees verder Kerstversiering Kerstversiering was er al op de oude kerstmarkten die in de 17e eeuw in Duitsland werden gehouden. In die tijd waren het vooral ingrediënten rond het kerstdiner die... Lees verder