Alle Nederlandse kinderen kennen de Kerstman als een goedlachse, oudere heer, die met kerstcadeaus komt, zwarte laarzen en een rood-witte jas aanheeft en altijd grote, rode wangen heeft. Maar wie is de Kerstman eigenlijk en waar komt de Kerstman vandaan?
De legende van de Kerstman komt al voor in de 4e eeuw n. Chr., toen er een kind met de naam Nicolaas werd geboren. Niemand wist toen dat hij later wereldberoemd zou worden als Kerstman, met al zijn kerstcadeaus, maar Nicolaas toonde al snel dat hij bijzondere gaven bezat. Toen hij volwassen was, werd hij bisschop in Myra in zuidwest Klein-Azië. Van hieruit verrichtte hij volgens de legende niets dan goede daden.
Een van deze daden, die later aan Nicolaas als Kerstman - ofwel cadeaugever - is gekoppeld, was dat hij een gezin van de armoede redde door 's nachts geld door het raam te gooien. Maar Nicolaas kon nog veel meer dan dat. Hij kon met Gods kracht de doden tot leven wekken en hij kon zeelui behoeden voor storm. Daarom werd Nicolaas (later Kerstman genoemd) heilig verklaard en werd hij in eerste instantie vooral aanbeden door zeelui.
Nicolaas was in eerste instantie een katholiek heilige, maar tijdens de Reformatie schaften de protestanten de verering van heiligen af. Ze vonden het echter moeilijk om Sint Nicolaas te laten vallen, omdat hij zo populair was, dus daarom beeldden ze hem af zonder bisschopsmijter en noemden hem Kerstman. Het kwam goed uit dat Nicolaas destijds was gestorven in december, want nu kon hij als Kerstman worden gekoppeld aan kerst en kerstcadeaus.
Zo werd Sint Nicolaas ook wel als Kerstman bekend in Nederland en zo werd hij vooral bekend in Amerika. Hier werd het verhaal over hem verspreid door Nederlandse zeelui, die aanlegden in New York. Zij noemden Sint Nicolaas ‘Sinterklaas’, en vertaalt naar het Amerikaans werd hij ‘Santa Claus’ - de Amerikaanse Kerstman.
Vandaag de dag is de Kerstman wereldwijd bekend als die aardige, oudere man, die met kerstcadeaus komt voor de kinderen. De kerstman wordt in grote omvang gebruikt als commerciële blikvanger in de dagen voor kerst - vooral sinds 1930, toen Coca-Cola hem voor het eerst ging gebruiken in zijn reclames. Hier had hij een grote, witte baard, zwarte laarzen, een dikke rode jas en een aanstekelijke lach. Precies zoals we hem vandaag de dag kennen en aanbidden.
Maar er wordt nog steeds gediscussieerd over waar hij vandaan komt. Sint Nicolaas kwam uit Klein-Azië, maar tegenwoordig wordt hij geassocieerd met snee en kerst, en daarom strijden Canada, Finland, Groenland, Noorwegen en Zweden om de eer als het gaat om waar de oude, gulle gever woont.
Terug naar overzicht