Kerstversiering was er al op de oude kerstmarkten die in de 17e eeuw in Duitsland werden gehouden. In die tijd waren het vooral ingrediënten rond het kerstdiner die als kerstversiering werden gebruikt, bijvoorbeeld suikergoed, koek en ander kerstsnoep. In de 19e eeuw deden vele andere soorten kerstversiering hun intrede. Vooral kerstversiering als zilverpapier, gekleurd zijdepapier of kerstversiering waarin je zoete dingen als noten, koekjes, rozijnen en vruchten kon bewaren
Tegenwoordig kennen we veel verschillende soorten kerstversiering. We noemen er een paar.
Engelen verbinden we met de christelijke cultuur, maar kennen we ook uit het boeddhisme, de islam, het hindoeïsme en het jodendom, waar we engelachtige wezens tegenkomen als boodschappers.
Driehonderd jaar geleden al werden glazen kerstballen als kerstversiering gebruikt. Tegenwoordig worden kerstballen gemaakt van dun plastic of glas. Ze komen oorspronkelijk uit Duitsland.
Het versieren van de kerstboom met kerstkaarsjes kennen we al uit de tijd toen de kerstboom zijn intrede deed in de woonkamer. Ze komen al in de 17e eeuw voor. Het licht symboliseert leven en blijdschap in een donkere tijd en is zeer geschikt als kerstversiering.
Lametta is de naam voor heel dunne metalen draadjes die tegenwoordig van papier worden gemaakt, maar die vroeger van koper werden gemaakt. Je hangt ze in de boom als kerstversiering. Ze schitteren tussen de takken. Het wordt ook wel glitter of engelenhaar genoemd (dat ook van glaswol werd gemaakt).
Terug naar overzicht