Kerstversiering

Kerstversiering

Kerstversiering was er al op de oude kerstmarkten die in de 17e eeuw in Duitsland werden gehouden. In die tijd waren het vooral ingrediënten rond het kerstdiner die als kerstversiering werden gebruikt, bijvoorbeeld suikergoed, koek en ander kerstsnoep. In de 19e eeuw deden vele andere soorten kerstversiering hun intrede. Vooral kerstversiering als zilverpapier, gekleurd zijdepapier of kerstversiering waarin je zoete dingen als noten, koekjes, rozijnen en vruchten kon bewaren

Populaire kerstversiering

Tegenwoordig kennen we veel verschillende soorten kerstversiering. We noemen er een paar.

Engelen

Engelen verbinden we met de christelijke cultuur, maar kennen we ook uit het boeddhisme, de islam, het hindoeïsme en het jodendom, waar we engelachtige wezens tegenkomen als boodschappers.

Kerstballen

Driehonderd jaar geleden al werden glazen kerstballen als kerstversiering gebruikt. Tegenwoordig worden kerstballen gemaakt van dun plastic of glas. Ze komen oorspronkelijk uit Duitsland.

Kerstkaarsjes

Het versieren van de kerstboom met kerstkaarsjes kennen we al uit de tijd toen de kerstboom zijn intrede deed in de woonkamer. Ze komen al in de 17e eeuw voor. Het licht symboliseert leven en blijdschap in een donkere tijd en is zeer geschikt als kerstversiering.

Glittertjes, glimmertjes en lametta

Lametta is de naam voor heel dunne metalen draadjes die tegenwoordig van papier worden gemaakt, maar die vroeger van koper werden gemaakt. Je hangt ze in de boom als kerstversiering. Ze schitteren tussen de takken. Het wordt ook wel glitter of engelenhaar genoemd (dat ook van glaswol werd gemaakt).

Terug naar overzicht
Kerstdiner tips Bij het kerstfeest hoort ook een echt kerstdiner. Vaak is het lastig om te bedenken wat je wilt maken voor het kerstdiner en om je daar wat bij te helpen h... Lees verder Kerstversiering Kerstversiering was er al op de oude kerstmarkten die in de 17e eeuw in Duitsland werden gehouden. In die tijd waren het vooral ingrediënten rond het kerstdiner die... Lees verder Kerstboom Tegenwoordig kun je je een Nederlandse kerst zonder kerstboomkunst nauwelijks voorstellen. Gelukkig kun je in het h... Lees verder De Kerstman Alle Nederlandse kinderen kennen de Kerstman als een goedlachse, oudere heer, die met kerstcadeaus komt, zwarte la... Lees verder