Kersttradities

Kersttradities

Kerst is een hoogtijd met veel gezelligheid, eten, cadeaus en een overdaad aan kersttradities. De kersttradities zoals we die vandaag kennen, hebben al in de 16e eeuw hun intrede gedaan, toen men overal in Europa met kerst bijzondere gerechten ging eten. Vandaag de dag zijn de Nederlandse kersttradities een mengeling van vele honderden verschillende kersttradities uit heel Europa. De meest fundamentele van alle kersttradities is wel dat er volgens de christelijke traditie vrede op aarde moet zijn tijdens de nacht waarin Jezus werd geboren. Dit is de basis voor alle andere kersttradities. Kersttradities vind je terug in bijna alle gebeurtenissen rond kerst. Eten, drinken, feesten, vrienden bezoeken, inkopen doen, zingen en werken: kersttradities vind je overal.

Eten

Met kerst eten we eend, gans, varkensvlees of kalkoen. Als toetje eten we vaak crêpes met ijs en warme kersensaus. Tijdens de kerstdagen eten we zoetigheid zoals kerststol, kerstspeculaasjes, kerstkransjes, gedroogde appeltjes, marsepein, chocolade, et cetera.

Drinken

Nederland heeft niet zo veel tradities als het gaat om drinken rond de kerst. Maar de Zweedse traditie om glögg te drinken, is ook in veel andere landen populair. Nadat de kerstcadeaus zijn uitgepakt drinken de volwassen op eerste kerstdag vaak wijn, cognac, Irish Coffee of port.

Terug naar overzicht
Kerstboom Tegenwoordig kun je je een Nederlandse kerst zonder kerstboomkunst nauwelijks voorstellen. Gelukkig kun je in het h... Lees verder Kerstspel Hieronder staan spellen die je met kerst kunt spelen.  Auteur: Maarten Stevens Onbeperkt aantal rollen. De kerstca... Lees verder Kerstversiering Kerstversiering was er al op de oude kerstmarkten die in de 17e eeuw in Duitsland werden gehouden. In die tijd waren het vooral ingrediënten rond het kerstdiner die... Lees verder De Kerstman Alle Nederlandse kinderen kennen de Kerstman als een goedlachse, oudere heer, die met kerstcadeaus komt, zwarte la... Lees verder